Nakon 15 godina saradnje
0

Housemarque studio je novi član Sony Interactive Entertainment porodice

E. M.
Sony Interactive Entertainment dovršio je akviziciju Housemarque Oy programera igara i dugogodišnjeg partnera koji je poznat po iskustvu u arkadnim pucačinama, a ujedno je i 13. studio koji se pridružuje PlayStation Studios-u.

Housemarque iza sebe ima niz kvalitetno urađenih igara, a ekskluzivno je za PlayStation konzole razvio čak osam naslova od čega su Returnal, Next Machina i Alienation samo neki od njih. Returnal je predstavljao prvu PlayStation 5 igra koju je Sony Interactive Entertainment upravo dao u ruke Housemarque koji je ispunio očekivanja i dodatno razvio svoj prepoznatljiv način igranja i spojio ga u nevjerovatnu 3D bullet-hell pucačinu.

"Housemarque je tokom godina prilagodio svoju kreativnu paletu širokom spektru PlayStation igara koje su neprestano pokazivale snagu našeg hardvera", rekao je Jim Ryan, predsjednik i izvršni direktor kompanije Sony Interactive Entertainment te dodao:

"Dolazak Housemarquea u PlayStation Studios ističe našu predanost saradnje s najboljim razvojnim timovima u industriji i pružanju novih iskustava koja se mogu naći samo na PlayStation platformi."

Hermen Hulst, voditelj PlayStation studija je kazao da je dokazanim rezultatima u stvaranju originalnih igara koje sadrže najbolje igranje u klasi Housemarque dokazao svoju uspješnost te im je zaželio dobrodošlicu u PlayStation studios obitelj.

"Svojim je zapanjujućim stilom igre, jezivom pričom i svijetom bez milosti, Returnal očarao PlayStation publiku i radujemo se saradnji s timom kako bismo oživjeli njihovu ambicioznu kreativnu viziju budućih projekata", pojasnio je Hulst.

Suosnivač i generalni direktor Housemarquea Ilari Kuittinen je u obraćanju javnosti kazao da nakon više od 15 godina saradnje jačaju svoj potencijal pridruživanjem PS studios zajednici.

"Returnal je dokaz našeg čvrstog odnosa s PlayStation Studios i organizacijom koja vjeruje u nas i daje nam slobodu da istražimo svoju kreativnost i razvijemo nešto jedinstveno. Jedva čekamo da obožavateljima PlayStationa donesemo više svježih, novih iskustava", izjavio je Kuittinen.

Svakodnevne operacije nastavit će voditi Housemarqueov trenutni menadžerski tim u suradnji s PlayStation Studios timom za vanjski razvoj. Uvjeti ove transakcije, uključujući vrijednost akvizicije nisu objavljeni zbog ugovornih obveza.

O Sony Interactive Entertainment

Prepoznat kao globalni lider u interaktivnoj i digitalnoj zabavi, Sony Interactive Entertainment (SIE) odgovoran je za PlayStation brend i liniju proizvoda i usluga. PlayStation je isporučio niz inovacija na tržištu od lansiranja prve PlayStation konzole u Japanu 1994. godine. PlayStation linija proizvoda i usluga uključuje PlayStation 5, PlayStation 4, PlayStation VR, PlayStation Store, PlayStation Plus, PlayStation Now i poznate PlayStation naslove iz PlayStation Studios. Sa sjedištem u San Mateu u Kaliforniji, SIE je podružnica u potpunosti u vlasništvu tvrtke Sony Corporation s glavnim podružnicama u Kaliforniji, Londonu i Tokiju.

O Housemarque

Sa sjedištem u Helsinkiju u Finskoj, Housemarque je studio koji razvija igre za konzole i osobna računala. Vjerni svojoj osnovnoj gamerskoj publici, prioritet studija je slojevita mehanika igranja i besprijekorno audiovizualno izvršavanje kako bi stvorili euforična igračka iskustva. Housemarque su 1995. godine osnovali Harri Tikkanen i Ilari Kuittinen. Prije nego što su udružili snage, Harri i Ilari osnovali su prva dva finska razvojna studija - Bloodhouse i Terramarque. Danas je Housemarque jedan od najiskusnijih i najpoznatijih razvojnih studija za igre koje se mogu preuzeti za konzolne platforme, s uspješnim rezultatima u razdoblju od 20 i više godina. ‘Igra je kralj’ njihov je moto.