"Nacionalna sigurnost"
9

Američka mornarica odbila objaviti snimke NLO objekata

D. B.
Američka mornarica je odbila zahtjev da objavi snimke NLO objekata koji je podnesen na osnovu Zakona o slobodi informacija (FOIA).

Iz mornarice je uz negativan odgovor saopćeno da su snimci NLO objekata povjerljive informacije te da zbog toga neće biti objavljene, navodi se na internet stranici The Black Vault.

Odgovor dolazi nakon odluke ministarstva odbrane da se formira novi ured za istraživanje NLO-a odnosno NLF-a kako se danas službeno nazivaju.

Ovo predstavlja dokaz da čak ni pozivanje na zakon FOIA nije dovoljan kako bi se duboko zakopalo u "zečju rupu" informacija koje američka vojska i dalje čuva u tajnosti. Stranica Black Vault, koja promoviše transparentnost, osjetila je to na vlastitom primjeru.

U decembru 2017. su objavljena dva videa koja se odnose na NLF, a nekoliko mjeseci kasnije još jedan koji je dodatno potaknuo interesovanje javnosti. Također, povećan je pritisak na američku mornaricu da objavi više informacija.

Međutim, Pentagon je u svom odgovoru u aprilu 2020. godine samo potvrdio da je snimke snimila mornarica.

Black Vault je u potrazi za dodatnim informacijama pokušavao dobiti više informacija od mornarice o tome da li postoji još snimaka pod NLF oznakom te je poslao zahtjev za njihovo objavljivanje pozivajući se na zakon o slobodi informacija.

Mornarica nije željela sarađivati te je odbijala te zahtjeve. Također, zahtjev poslan NAVAIR komandi (Naval Air Systems Command) je odbijen u martu ove godine uz informaciju da dodatni snimci nisu dostupni.

Međutim, "interesantno" je to da je NAVAIR u svom posjedu imao baš pomenuta tri videa koja su ranije procurila. Black Vault je ustrajao i tražio slične informacije od drugih pomorskih ureda dok je čekao odgovore NAVAIR-a.

Na zahtjev poslan Uredu za mornaričku obavještajnu službu (ONI) u februaru 2021. godine, odgovor je stigao 17 mjeseci kasnije. U njemu je navedeno da će svi snimci takve prirode biti dostupni putem Ureda šefa pomorskih oepracija.

Tako je u julu ove godine Black Vault podnio još jedan zahtjev pozivajući se na zakon, a on je odbijen uz obrazloženje da "videozapisi sadrže osjetljive informacije koje se odnose na NLF" te da su "povjerljive i izuzete od otkrivanja u potpunosti".

U odgovoru je navedeno da bi "objavljivanje informacija naštetilo nacionalnoj sigurnosti jer može pružiti neprijateljima vrijedne informacije u vezi s operacijama ministarstva odbrane i mornarice, ranjivosti i/ili sposobnostima". Također, istaknuto je da "nijedan dio videozapisa ne može biti izdvojen za objavljivanje".

S obzirom na mogućnost osporavanja tog odgovora, u pismu su objašnjene i okolnosti pod kojima su tri snimka ranije zvanično objavljena.

"Iako su tri NLF snimka objavljena u prošlosti, činjenice specifične za ta tri videa su jedinstvene po tome što su oni prvobitno objavljeni na neslužbenim kanalima prije zvanične objave. O tim događajima se opširno raspravljalo u javnosti, a najveće novinske kuće su radile specijalne priloga o njima. S obzirom na količinu informacija u javnom domenu u vezi s ovim događajima, bilo je moguće objaviti dokumente bez nove štete po nacionalnu sigurnost", navodi Black Vault.

Jasno je da američka vojska i dalje ne želi dijeliti povjerljive informacije o tome šta je vidjela i snimila pa se entuzijasti mogu samo oslanjati na javne organizacije kao što je UAPx kako bi saznali više detalja.