Zanimljiv podatak
0

Žene češće pamte prve cipele nego prvi poljubac

Sarajevo-x.com
Anketa provedena nad više od 1.000 pripadnica nježnije spola pokazala je da one češće pamte prve cipele koje su kupile, posebno ako su markirane, nego prvi poljubac.

Čudno, ali istinito, čak 92 posto ispitanica priznala je da se može sjetiti svojih Manolo Blahnik ili Jimmy Choos cipela, pa čak i onih običnih namijenjenih za šetnju, nego imena osobe koju su prvi put poljubile.

Nevjerovatnih 96 posto žena izjavilo je da žale što su bacile svoje prve kupljene cipele, dok samo 15 posto njih žali što je napustilo momka.

Eksperti kažu da povezanost žena sa cipelama u vezi sa njihovim kupovnim navikama. Mnoge vole kupiti nove cipele za specijalne prilike, poput vjenčanja, rođendana ili neke posebne zabave, te stoga vežu sjećanja na tu obuću sa divnim doživljajima.

"Ovi rezultati pokazuju da su žene više povezane sa svojom obućom nego što se to prethodno vjerovalo", kaže Glendon Lloyd, direktor web stranice Tszuji.co.uk, koja je provela anketu. "Ljudi često misle da žene u starim kutijama od cipela drže ljubavna pisma, ali uglavnom su im same cipele mnogo dragocjenije. Tretiraju ih kao najbolje prijatelje i ta sjećanja traju mnogo duže nego ona na prvu ljubav."

Prethodna studija pokazala je da žene u prosjeku imaju po 19 pari obuće, ali da samo četiri para obično nose.

Jedna od šest žena ima preko 30 pari u svom ormariću, dok se trećina njih susreće sa velikim problemom gdje ih odložiti.

U prosjeku, svaka žena godišnje kupi po četiri para cipela.