Zanimljivosti
19

Više od 1.000 kandidata za let na Mars

SRNA
Više od 1.000 ljudi odazvalo se na konkurs privatne holandske kompanije Mars One, koja vrši selekciju astronauta za let na Mars 2023. godine.

Kompanija sa sjedištem u Amersfortu saopštila je da vojno iskustvo, obučenost za pilotiranje ili fakultetska diploma nisu neophodni preduslovi.

Umjesto toga, važnije je da kandidati budu inteligentni, dobrog mentalnog i fizičkog zdravlja i spremni da posvete osam godina života obuci prije leta na crvenu planetu.

Traženi kvaliteti su spremnost za izgradnju i održavanje zdravih odnosa, duboka svijest o svrsishodnosti, stabilnost ličnosti i sposobnost da se ima povjerenja u druge ljude.

Kompanija se nada da će 2023. godine na Mars poslati četiri astronauta.

Suzanne Flinkenflogel, direktor komunikacija firme Mars One, rekla je da bilo kakvo formalno obrazovanje ili iskustvo može da bude korisno, ali sve vještine koje će ljudima biti potrebne na Marsu biće savladane kroz obuku.

Potencijalni kandidati za astronaute trebalo bi da pažljivo pročitaju tekst konkursa napisan sitnim slovima, u kojem se kaže da će svako ko prođe program i odleti na Mars, tamo i ostati do kraja života.