Opasne avanture Amerikanca
0

FOTO / Upoznajte čovjeka koji krade brodove piratima

Sarajevo-x.com
Max Hardbergeriz New Orleansa živi život kao u akcionom filmu. On je, vjerovali ili ne, jedini čovjek na svijetu koji krade brodove od pirata.

Max Hardberger i njegov tim rade u veoma opasnim uslovima i tako već više od 20 godina. Prvi posao Amerikanac je obavio 1987. godine, kada je od pirata "oteo" 15 tankera.

Posao ga je vodio u džungle Južne Amerike, suočavao se sa brojnim opasnostima, ali za to je bio dobro plaćen. Pojedine brodske kompanije plaćale su mu i do 20 miliona eura da njihove brodove izbavi iz ruku pirata. Tvrdi da je sve ove godine uspješno obavljao svoj posao i da nikada nije ubio niti jednog čovjeka, prenosi Daily Mail.

Naoružan je uglavnom osmijehom, a njegov tim sačinjavaju bivši specijalci i vojnici koji su spremni suočiti se sa svim opasnostima.

Kada ne plovi morima u potrazi za tuđim brodovima Hardberger radi "najobičnije" poslove. Radio je jedno vrijeme kao advokat, pilot, novinar, profesor historije, a bio je čak i bubnjar u jednom bendu.

Njegov naredni posao je odlazak u Somaliju i suočavanje s tamošnjim piratima, koji su prošli mjesec ubili četvoricu Amerikanaca na jednoj jahti i prije godinu dana kidnapovali britanski par Paula i Rachel Chandler.

"Analiziramo trenutnu situaciju. Vjerovatno ćemo se zaputiti u Somaliju tokom narednih nekoliko sedmica. Morat ćemo se ukrcati na njihov brod i pokušati osloboditi taoce ako ih ima. Ne želimo nikakoga ubiti. Piratima dajemo mogućnost da slobodno odu ukoliko imaju drugi brod ili ako žele da plivaju do obale", kazao je Hardberger.

Tvrdi da radije koristi um nego silu pri preuzimanju brodova.

"Gore je nego na divljem zapadu, tu ne postoji vladavina zakona, ali ima dosta stvari koje možete učiniti, kao, naprimjer, podmititi stražare. Koristim se svim, ali najmanje nasiljem. Često i prevarim stražare. Jednom sam stražare ubijedio da brod tone, uspaničeno su pobjegli, a mi smo preuzeli brod", ispričao je kroz smijeh neustrašivi Amerikanac koji se zaista specijalizirao u krađi otetih brodova.