Recept za dugovječnost?
0

Upoznajte 106-godišnju djevicu

Sarajevo-x.com
Isabella Blyth
Isabella Blyth
Britanka Isabella Blyth nedavno je napunila 106 godina, a još uvijek je djevica. Tvrdi kako se nikada nije ni poljubila i smatra kako je upravo izbjegavanje romanse razlog njene dugovječnosti.

"Nisam sigurna da li je neko pokušavao da joj se približi na taj način, no sigurno nije uspio. Isa tvrdi da nikada nije osjetila potrebu za romansom, a nije ni imala vremena za muškarce", kazala je rodica 106-godišnjakinje, Sheena Campbell.

Baka Isa smatra kako ju je to što je ostala djevica više od jednog stoljeća ojačalo i kako je upravo zahvaljujući tome sada zdrava i vitalna.

Naime, Blyth je cijeli svoj život bila posvećena crkvi.

"Ona je pjevala je u zboru, igrala golf ili se bavila cvijećem u vrtu. Uvijek je bila zauzeta", kazala je Campbell, dodavši kako je Isa cijeli život provela u Edinburghu, a dok je još mogla radila je kao sekretarica u jendoj firmi, te je bila vječito okupirana poslom.

Inače, Isa svoju dugovječnost zahvaljuje i tome što nikada nije pila niti u organizam unosila masnu hranu. Tvrti da je zahvaljujući apstinencijama ostala i fizički i psihički jaka. Iako danas boravi u domu za penzionere, ona se i dalje sama kupa i inzistira na tome da se sama hrani.

"Isa je rođena 1904. godine i bila je najstarija. Mislim da je i to utjecalo na nju. Njen karakter je i danas iznenađujući. Ne možete vjerovati da ima 106 godina", kazala je rodica Campbell za britanske medije.