Kuba
0

U prodaji zbirka Castrovih aforizama

FENA
U čast 83. rođendana kubanskog bivšeg lidera Fidela Castra, danas je puštena u prodaju zbirka sa 1.978 njegovih aforizama na 340 strana, klasifikovanih po azbučnom redu.

Autor zbirke čijih je 2.000 primjeraka danas pušteno u prodaju, kubanski profesor Susi Sarfati, izjavio je medijima da je riječ o "poklonu namjenjenom Fidelu Castru za rođendan koji će proslaviti narednog četvrtka, a aforizme je prikupio iz govora Fidela Castra tokom 51 godine.

U rubrici "neprijatelji", nalazi se, na primjer, izjava Castra u kojoj priznaje da "omalovažavanje neprijatelja donosi osjećaj zadovoljstva".

U zbirci, čijih je 700 primjeraka 'planulo' odmah pošto su pušteni u prodaju prema riječima ljudi iz izdavačke kuće "Politika", navodi se i Castrova izjava da SAD ostaju glavni neprijatelj "u viziji svijeta", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Fidel Castro je dominirao kubanskom političkom scenom tokom 48 godina, prije nego što se 2006. povukao s vlasti iz zdravstvenih razloga, i liderstvo zemljom predao svom bratu Raulu.