Pronađena pisma i zastavice
6

FOTO+VIDEO / U Norveškoj otvorena vremenska kapsula stara 100 godina

Klix.ba
Misteriozni paket koji je 100 godina čuvan u jednom norveškom gradu je jučer otvoren. Na veliko razočarenje mnogih koji su otvaranje paketa gledali u direktnom prijenosu putem interneta, u paketu su se nalazila samo pisma i zastavice.

Na paketu, koji je zapakovan 1912. godine, je pisalo da se smije otvoriti tek 2012. godine. Otvaranju paketa je prethodila devedesetominutna ceremonija u gradu Otta, u centralnoj Norveškoj.

Paket je 1928. godine ostavio na čuvanje gradskom vijeću Johan Nygaard, bivši predsjednik vijeća u Ottu, koji ga je zapakovao 1912. godine na 300. godišnjicu legendarne bitke za Kringen.

Bitka se desila u Ottu 1612. godine, između lokalnih seljaka i škotskih plaćenika, koji su pokušali proći kroz norveške šume kako bi se priključili švedskoj vojsci za vrijeme Kalmarskog rata, koji se vodio između Švedske i saveza Norveške i Danske. Seljaci su nekim čudom pobijedili i svi su vjerovali da će se u paketu nalaziti nešto što je na neki način povezano sa tom bitkom.

Tokom devedesetominutne ceremonije mnogim međunarodnim gostima i lokalnim zvaničnicima je prikazan tradicionalni ples i muzika. Paket su na podij iznijeli Torveig Dahl i Kjell Voldheim, radnici muzeja, koji su ga i otvorili.

U paketu su se nalazile memorijalne zastavice kao i dokumenti iz ranog 20. stoljeća.

"Što se tiče muzejske arhive, ovo je rudnik zlata", rekao je Voldheim.

U paketu su se nalazile i novine iz 1914. godine, što je zbunilo sve prisutne, jer je paket zapečaćen 1912. godine.