Ptice selice
256

U Konjicu snimljeno jato sivih čaplji, "predahnule" na Neretvi

N. O.
Foto: Goran Džino
Foto: Goran Džino
Danas je u Konjicu primijećeno jato sivih čaplji koje su, čini se, na putu prema toplijim krajevima odlučile odmoriti upravo u gradu na Neretvi.
Fotografije jata sivih čaplji u Konjicu zabilježio je Goran Džino, a na svom Facebook profilu otkrio je da ih je zatekao na Beginom viru.

Inače, siva čaplja nastanjuje stajaće vode, koje su obrasle rastinjem, uglavnom u toplim područjima u kojima se voda zimi ne mrzne. Zimi, kada se stajaće vode zalede, sive čaplje odlaze do najbliže rijeke i tamo provode zimu. U nekim dijelovima svijeta žive na istom mjestu tokom cijele godine, iako su obično selice.

Čini se da su niske temperature i snijeg uzrokovali selidbu jata te su odlučile odmoriti u gradu na Neretvi.

Sive čaplje se drže u grupama koje mogu da dostignu znatan broj. Interesantno je da ova vrsta ptice ne izbjegava ljude i nerijetko se može naći u njihovoj neposrednoj bizini, u raznim kulturnim pejzažima, uključujući i obronke velikih gradova.

Podsjetimo, nedavno je pojava još jedne ptice u BiH privukla pažnju. Neobična ptica ćelavi ibis, koja je u ovom dijelu Evrope izumrla još u 17. vijeku, snimljena je nedavno u EUFOR-ovoj bazi Butmir u Sarajevu.

Vojnik EUFOR-a je otkrio da ova neobična ptica već mjesec dana svako jutro dolazi u njihov kamp. U BiH je ova vrsta price prvi put viđena u novemru 2021. godine u okolici Cazina.