Britansko čudo od djeteta
0

U desetoj godini prvi put probala hranu

Sarajevo-x.com
Tia Mae McCarthy, djevojčica iz engleskog grada Dorseta tek je u desetoj godini pojela prvi obrok, piše Daily Mail, što je oduševilo njenu majku koja godinama pokušava navesti djevojčicu da pojede klasični obrok.

Desetogodišnja Tia Mae rođena je s teškom deformacijom jednjaka što joj je od rođenja onemogućavalo da uzima hranu oralnim putem, te je rano djetinjstvo djevojčica provela u bolnicama.

Nakon operacije, njen urođeni defekt bio je potpuno nadomješten novim jednjakom i više nije bilo razloga da djevojčica ne počne jesti normalnu hranu. No, Tia Mae je odbijala čvrstu hranu, a preživljavala je zahvaljujući infuzijama i vitaminskim injekcijama zbog čega je i dalje izgledala bolesno.

Ni skupi tretmani u švicarskoj klinici za poremećaje u prehrani nisu pomogli da Tia Mae počne jesti jer se djevojčica navodno nije mogla naviknuti na okus hrane.

Na opšte čuđenje porodice i poznanika, Tia Mae je jednog dana sama probala jogurt, a zatim i supu, a njena majka se nada da bi kroz neko vrijeme djevojčica mogla živjeti bez infuzija i vitaminskih dodataka.

'Lijepo je vidjeti kako nakon deset godina vaše dijete sjedi za stolom i jede jer sam godinama bila u strahu šta biti kad Tia Mae počne izlaziti s prijateljima, te kako će oni prihvatiti da ona ne jede konvencionalnu hranu', izjavila je Sue Mccarthy, majka djevojčice.

Tia Mae McCarthy zasad jede samo tečnu hranu, jogurt, supu, sladoled i puding jer još ne želi žvakati hranu, no napredak je više nego velik, dodaju mediji.