Zanimljivosti
2

FOTO / U Berlinu se otvara Barbikina kuća u prirodnoj veličini, feministice najavljuju proteste

Klix.ba
Ovog mjeseca u Berlinu će biti otvorena Barbikina kuća u prirodnoj veličini. To je fantazija mnogih djevojčica širom svijeta, ali i boljka feministica u Njemačkoj, koje barbike smatraju seksističkim ikonama, a otvaranje takve kuće glupošću.

Ružičasta kuća iz snova u kojoj će djevojčice moći peći kolače, razgledati odjeću slavne Barbike, zaviriti u njenu spavaću sobu i kupatilo, odmoriti u dnevnoj sobi te pjevati karaoke nalazit će se u centru Berlina, nedaleko od Alexanderplatza, glavne trgovačke četvrti u istočnom Berlinu.

Kuća koja je sagrađena u prirodnoj veličini svečano će biti otvorena 16. maja. No, ružičasta kućica kakvu sanjaju sve djevojčice svijeta izazvala je raspravu i negodovanje, posebno feministica, koje smatraju da je riječ o degradiranju žena.

"Za 22 eura možete biti model ili pop zvijezda!? Kakvu to sliku šaljemo mladim ženama", kazao je Michael Koschitzki, koji predvodi grupu feministica i lijevo orijentisanih građana koji su protiv Barbikine kuće.

I Na Facebooku je još u martu pokrenuta grupa nazvana Occupy Barbie Dreamhouse, koja ima nešto više od 1.000 članova. Članovi su istakli da uopće ne podržavaju nametanje Barbike kao glavne igračke djevojčica, jer ta lutka da je stvarna bila bi anoreksična i cijeli život bi joj se svodio na modiranje, šminku i iščekivanje bogatog Kena.

Koschitzki je organizovao proteste 16. maja te istakao kako će mu biti drago da dođe i samo 100 osoba, jer će time pokazati da su ipak protiv ponižavajućih stereotipa.

No, američki proizvođač Barbika Mattel istakao je kako je njihova lutka danas modernizovana i da danas postoje barbike - hirurzi i barbike - kandidatkinje za predsjednicu.

Bilo kako bilo, ružičasta kuća sa šljokicama će 16. maja biti otvorena u Berlinu, a djevojčice će tada moći zaviriti u Barbikin privatni svijet, ali i svratiti u butik u kojem će moći kupiti novu lutku i sve ostalo što je potrebno za njen "sretan život".

Nakon Berlina, kuća će "putovati" mnogim evropskim gradovima među kojima su i Hamburg, Hannover, Pariz, Madird, Lisabon...