Zanimljivosti
0

Sudska borba za zamrznuti embrio

Sarajevo-x.com
Natalie Evans je poslije bolne hemoterapije ostala neplodna. Da bi sebi ispunila želju za djetetom, tražila je od suda da joj odobri molbu da koristi zamrznuti embrio koji je zajedno sa svojim bivšim momkom oplodila prije početka hemoterapije.

Natalie Evans i Howard Johnston započeli su IVF tretman (in vitro oplodnja) još 2001. godine ali je on poništio dogovor o korištenju zamrznutog embrija nakon raskida ljubavne veze 2002. godine.

Evans (35) je upitila molbu Vrhovnom evropskom sudu nakon što je iscrpila sve procese u Velikoj Britaniji da joj se odobri korištenje embrija.

Dijagnoza karcinoma jajnika stigla je 2001. godine, ali je zamrznuto šest embriona koje je tadašnji ljubavni par oplodio. Evans i Johnston čekali su okončanje hemoterapije da bi onda mogli dobiti dijete.

No, 2002. godine došlo je do prekida ljubavne veze te je nakon toga Johnston uputio pismo na kliniku zahtijevajući da se unište embrioni koje su on i Evans samo godinu prije oplodili.

Evans je izgubila oba procesa i odbijene su žalbe koje je uputila Evropskom sudu za ljudska prava prošle godine. "Sud suosjeća sa Vama i shvatamo da Vam je ovo posljednja šansa da dobijete vlastito dijete", izjavile su sudije.