Uživajte u pogledu
223

Spektakularni prizor na nebu: Supermjesec zablistao iznad naše zemlje

N. C.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Bosanskohercegovačko nebo večeras je ukrasio supermjesec, a spektakularani prizor na nebu moći ćete vidjeti sve do rane zore.

Ljubitelji promatranja neba vjerovatno su već obratili pažnju na izrazito velik i pun Mjesec koji privlači pažnju i izaziva divljenje.

Naš reporter zabilježio je zadivljujuće kadrove supermjeseca iznad Zenice, a očaravajuće fotografije nikoga neće ostaviti ravnodušnog.

Supermjesec je nebeska pojava kada se Mjesec nalazi u perigeju, mjestu u elipsi koja je najbliža Zemlji, i sizigeju, Zemlja se nalazi tačno između Sunca i Mjeseca.

Večerašnji supermjesec bit će dio rijetkog nebeskog spektakla koji se odnosi na pojavu dva supermjeseca u razmaku od 30 dana.

Prvi put Mjesec će biti na udaljenosti od 357.530 kilometara od Zemlje, a drugi put će biti nešto bliži, na 357.344 kilometara.

Posljednji put su se dva supermjeseca pojavila u istom kalendarskom mjesecu 2018. godine, a astronomi tvrde da se idući ovakav fenomen neće dogoditi prije 2037. Sutra, 1. augusta će biti vidljivi i Merkur i Mars.