Odgovorite nam u anketi
170

Smatrate li Halloween bezazlenom zabavom ili događajem povezanim s okultizmom?

D. J.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Noć vještica ili "Halloween" je događaj koji se obilježava 31. oktobra, noć prije dana Svih svetih, a za ovaj praznik vezuju se maskenbal, strašne priče, dubljenje bundeva, kao i horor filmovi.

Halloween se obilježava prvenstveno u zemljama poput Irske, SAD-a, Kanade, Portorika, Australije i Novog Zelanda. Kasnije se obilježavanje Noći vještica proširilo i na mnoge druge zemlje pa tako i na BiH.

I dok jedni ovu noć smatraju bezazlenom i običnom zabavom pod maskama, mnogi komentari na društvenim mrežama upereni su upravo protiv obilježavanja "Noći vještica".

Neki idu tako daleko pa "Halloween" nazivaju sotonističkim pratznikom koji ima za cilj uništiti sve religije.

Kako je nastala Noć vještica?

Noć vještica vodi porijeklo još iz starog keltskog festivala Saunj kojim se slavio kraj poljoprivrednih radova. Gali su vjerovali da ovaj praznik obilježava dan kada se nebo i zemlja spajaju, a mrtvi se miješaju sa živima. Kelti su za ovaj praznik prinosili stoku kao žrtvu živima. Za ovaj festival se priređivao i maskenbal kako bi se živi pomiješali i pomirili sa "zlim duhovima". Noć vještica je jedan od najstarijih anglosaksonskih praznika.

Prema svom kalendaru Kelti su 1. novembra obilježavali kraj žetve, dolazak zime i početak nove godine, a sama proslava bila je posvećena bogu sunca i gospodaru smrti. Uvjereni kako u toj noći mrtvi napuštaju grobove i posljednji put dolaze na zemlju, Kelti bi se u strahu od susreta sa mrtvima maskirali i stvarali veliku buku.

Kako se danas slavi?

Velika zasluga za proširenje proslave Noći vještica pripisuje se redatelju Johnu Carpenteru koji je snimio kultni horor na tu tematiku, a danas se slavi diljem svijeta kao zabavni festival koji uključuje maskiranje u strašne kostime, ukrašavanje kuće bundevama, paučinom i kosturima te gledanje najstrašnijih horora.

Iako Halloween nisu osmislili Amerikanci, zanimljiva je činjenica kako je u Americi Halloween drugi najveći komercijalni blagdan, odmah nakon Božića. U Francuskoj i Velikoj Britaniji organiziraju se kostimirane zabave, dok Irci Noć vještica slave krijesovima, raznim igrama i tradicionalnom hranom.

U Rumunjskoj se Noć vještica posebno slavi u Drakulinom dvorcu, a u Meksiku se El Día de los Muertos slavi tri dana te je, za razliku od ostalih proslava, obilježen šarenim bojama i živahnom glazbom kao podsjetnikom na radost življenja.