Zanimljivosti
0

FOTO / Slonica Madhuri od guštera "pravi igračke"

Sarajevo-x.com
Indijska slonica Madhuri presretna je sa svojim novim "igračkama", gušterima koji joj već neko vrijeme prave društvo. Madhuri se zabavlja tako što guštera stegne surlom i vitla njime po zraku, a nerijetko ga baci na zemlju.
Izvanredne fotografije načinio je Jagdeep Rajput tokom putovanja u nacionalnom parku Corbett, u Indiji. Ovaj 49 godišnjak iz Delhija fotografijom se bavi već 20 godina, ali priznaje da nikad nije vidio tako bizaran spektakl. On je rekao kako je ranije čuo za Madhuri, te da je stoga tragao upravo za njom.

"Ona je poznata kao poprilično agresivna, pa kad sam je konačno pronašao bio sam vrlo oprezan. U parku ima dosta guštera, a Madhuri je poznata kao stručnjak za lov na njih. Ona hvata žive guštere i nosi ih uz sebe i po nekoliko dana, vitlajući njima po zraku ili ih bacajući uvis, nakon čega oni padaju po njoj ili na tle.

Indijski slon je podvrsta azijskog slona. Ova vrsta može težiti i do pet tona, a visoki su više od tri metra. Njihov trup sadrži 100.000 mišićnih jedinica, što daje slonu nevjerovatnu spretnost i mogućnost da su u stanju pokupiti i vrlo male predmete ili životinje. Vrsta je obdarena vrlo velikim mozgom, što im omogućuje da pamte uspomene i iskustva.
Neki stručnjaci čak vjeruju da te životinje posjeduje intuiciju koja im omogućuje da znaju šta drugi slonovi osjećaju. Procjenjuje se kako azijskih slonova ima nešto ispod 30.000, od čega ih je polovica u Indiji, piše "Daily Mail".