Izazvala podsmijeh
26

Skulptura džinovske sove bit će uklonjena s trga u Kikindi

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Iako je prošle sedmice Kikinda dobila skulpturu džinovske sove, gradske vlasti odlučile su ovaj kip ukloniti s gradskog trga budući da je izazvao podsmijeh i nimalo prijatne komentare od tamošnjih stanovnika.

Kako pišu srbijanski mediji, vajar Jovan Blat bit će primoran uraditi novu skulpturu koja će zamijeniti trenutnu na glavnom gradskom kružnom toku u Kikindi.

Međutim, nova verzija skulpture neće moći biti postavljena do kraja ove godine pošto je potreban duži vremenski period kako bi se glina osušila i kako bi mogla bez problema podnijeti veliku hladnoću ili toplotu.

Autor skulpture Jovan Blat iz Centra za likovnu i primijenjenu umjetnost "Tera" istakao je kako je imao najbolju namjeru, ali da je prilikom rada na svojoj skulpturi imao određena tehnička ograničenja zbog kojih djelo nije ispalo kako je zamislio.

Naime, skulptura sove ušare bila je predmet podsmijeha šire društvene javnosti s obzirom na to da je njen izgled mnoge podsjećao na muški spolni organ. Ubrzo su i fotografije kipa, kojim su se gradski zvaničnici Kikinde nedavno pohvalili, obrisane sa zvanične Facebook stranice srbijanskog grada.