Zanimljivosti
0

Senzacija u beogradskom Zoo vrtu: Bijela lavica uči da riče

Klix.ba
Nedavno rođena bijela lavica iz beogradskog Zoo vrta isprobala je svoje glasovne mogućnosti, koje su još uvijek daleko od zastrašujuće rike odrasle lavice.

Lavica je stara desetak dana i trenutno boravi u drvenoj kutiji, a svoje negodovanje izražava učestalim kricima. Ipak, umjesto zastrašujuće rike, čuju se zvuci više nalik na mijaukanje mačke.

Malena lavica tek treba dobiti ime, a rodila ju je Masha, lavica koja je u Beograd stigla iz parka Kruger u Južnoj Africi.

Bijeli lavovi su rijetka podvrsta lavova, pronađena u Južnoj Africi. Prema podacima Svjetske fondacije za zaštitu bijelih lavova, zapadni svijet je za njih saznao tek 1938. godine.

U svijetu postoji malo ovih lavova, uglavnom u zarobljeništvu. Ipak, od 2004. godine tri čopora bijelih lavova predstavljena su u njihovoj endemskoj oblasti u Južnoj Africi. Smatraju se duhovnim simbolom domorodaca u oblasti Kruger.

Beogradski Zoo vrt nezvanični je centar reprodukcije ove vrste u Evropi, a mužjak Vambo važi za jednog od najljepših bijelih lavova na svijetu.