Prilika za maskiranje
854

Sarajlije proslavile Noć vještica: Ulicama prošetali gusar, Lara Croft, Mia Wallace i drugi

I. S.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Sarajlije su večeras odlučile proslaviti Noć vještica, a na ulicama su se mogli vidjeti zanimljivi kostimi.

Fotoreporteru Klix.ba su tako pozirale Lara Croft i Mia Wallace, vatrogasac, vojnik, đavo, vještice itd. Neki mališani su također prigodnim kostimima odlučili s roditeljima proslaviti ovu noć.

Ovaj praznik je nastao još u periodu prije Krista, kada su Kelti početkom novembra obilježavali početak nove godine. Vjerovali su da svakog 31. oktobra, pred kraj ljeta i početak zime, duše pokojnika prelaze na drugi svijet pa su stoga uoči nove godine palili vatru kako bi im pomogli da lakše pronađu put te su ispred kuća iznosili darove obliku hrane i pića.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Neke legende kažu kako su Kelti vjerovali da mrtvi ustaju iz grobova svakog 31. oktobra i zatim posjećuju svoje domove. U strahu od susreta s mrtvima i zlim duhovima kreirali su poseban obred - oblačili su kostime i pravili veliku buku.

Brojni stručnjaci vjeruju kako je ovo isključivo kršćanska tradicija zbog praznika Svih svetih. Noć vještica se stoljećima slavi u Škotskoj i Irskoj.

Navodno su škotski i irski migranti "donijeli" ovaj praznik u Sjevernu Ameriku u 19. stoljeću. Zatim je američki utjecaj doveo do toga da se Noć vještica "proširila" na druge zemlje krajem 20. i početkom 21. stoljeća. Noć vještica je u proteklih nekoliko godina postala popularna i u bh. gradovima.