Zanimljivosti
979

Šaljivi status jednog Bosanca: Zašto bi se BiH trebala zvati United States of Bosnia

Klix.ba
Opažanje jednog Bosanca koji na šaljiv način ilustruje i secira bh. stvarnost i podjele u kojima živimo postao je hit na društvenoj mreži Facebook.

"Ja sam Bosanac. U samom imenu moja država Bosna se sastoji iz dva dijela: Bosne i Hercegovine. U infrastrukturi se sastoji iz tri dijela: Federacija, Republika Srpska i Brčko distrikt.

Federacija je kao muslimanska/bošnjačka/bosanska, Republika Srpska je kao pravoslavna/srbijanska, a Brčko distrikt je ono gdje je prije živio Edo Maajka. Mislim da je to ionako previše podjele unutar bilo koje države, ali jok, jer koliko sam shvatio, hrvatski političari se zalažu da i Hrvati/bosanski katolici/Hercegovci dobiju svoj entitet, jer ne smatraju da je Federacija 'njihova'.

Ja volim "Hrvate". Dva od tri najbolja drugara su mi "Hrvati"/bosanski katolici, ali ako ćemo ići tom logikom dijeljenja države, onda bih volio da i Hrvati i Jevreji i Romi i Bilderi i Penzioneri i Vehabije i Dijasporci/povratnici i Ateisti i Metalci i Kinezi i Sandžaklije i Gayci i Političari Travari i Gejmeri i Kladioničari i Mawe Swatke i svi ostali dobiju po jedan svoj entitet, pa da se Bosna umjesto Bosna i Hercegovina zove United States of Bosnia, a skraćenica države da nam bude USB."

Autor statusa je Amer Silajdžić Komplexash, o kojem je portal Klix.ba pisao i ranije, a koji zabavlja publiku na Facebooku i YouTubeu.