Zanimljivosti
0

Pronašao ukradeni laptop pomoću skrivenog programa

Sarajevo-x.com
Kalifornijska policija uspjela je pronaći i vratiti ukradeni laptop uz pomoć skrivenog programa koji je slao fotografije osobe koja se njim koristila.

Vlasnik laptopa Joshua Kaufman prijavio je policiji da mu je laptop ukraden 21. marta iz njegovog stana.

Vozač taksija Muthanna Aldebashi optužen je za posjedovanje ukradene robe.

"Kaufman je odmah prijavio krađu policiji i policajac koji je napravio izvještaj te zabilježio je da je laptop imao instaliran softver za praćenje", kazala je glasnogovornica policije Holly Joshi.

Program za praćenje, nazvan Hidden, vlasniku javlja lokaciju kompjutera i snima ugrađenom kamerom onoga ko se nalazi ispred ekrana.

Kaufman je odmah počeo dobijati fotografije bradatog čovjeka sa tamnom kosom kako spava na kauču i vozi automobil.

"Nije bilo nešto previše interesantno", kazao je on i dodao da je "većina fotografija bila dosadna, uglavnom kako neka osoba gleda u ekran ili spava".

"Uzbuđen sam jer sam uspio vratiti svoj laptop", kazao je Kaufman za BBC. "Veoma sam sretan i zadovoljan da ne moram gledati nekoga drugog kako koristi moj kompjuter".

Program je poslao fotografiju osobe kako se logira na svoj email, što je policija kasnije iskoristila da ga uhapsi.

Aldebashi nije optužen da je provalio u Kaufmanov stan, već je laptop najvjerovatnije kupio na ulici.

"Organi reda uvijek su u potrazi za tehnologijom koja će pomoći u rješavanju zločina i hapšenju kriminalaca", kazala je Joshi.

Kaufman je na svom blogu napisao da su istražitelji iskoristili informacije koje im je on poslao kako bi uhapsili optuženog, pretvarajući se da žele unajmiti taksi.