Tri sedmice prije smrti
11

Prije 26 godina princeza Diana je posjetila BiH, potresna fotografija iz Sarajeva obišla je svijet

D. J.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Nikad prežaljena princeza Diana samo nekoliko sedmica prije smrti, tačnije 9. augusta 1997. godine posjetila je Sarajevo u sklopu svojih humanitarnih misija.

Iako je prošlo 26 godina, mnogi se i danas živo sjećaju ovog princezinog posjeta koji je trajao tri dana, a ujedno je bio i njena posljednja posjeta u sklopu humanitarnih aktivnosti.

Potresne fotografije snimljene u našoj zemlji obišle su svijet te su među posljednjima na kojima je princeza fotografirana prije tragične smrti 31. augusta kada je izgubila život u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

Princezu je u Sarajevu dočekao Ken Rutherfod, britanski profesor, jedan od osnivača organizacije Landmine Survivors Network (LSN) i aktivist Jerry White.

Princeza Diana se tijekom posjete BiH nije željela susretati s političarima, ona je svoju posjetu opisala kao "potpuno privatnu". Željela je posjetiti domove žrtava mina i sresti se s lokalnim udruženjima invalida i specijalista za rehabilitaciju.

Mnogi su bili sretni zbog posjete i cilja princeze Diane na ukazivanje na veliki problem, posebno u zemlji za koju se tada procjenjivalo da ima oko milion zaostalih mina iz rata.

Drugog dana njena posjeta princeza je pripremila iznenađenje - rođendanski poklon za čovjeka koji je nastradao od mine. Muhamed Šoljankić izgubio je stopalo 1994. godine i princeza Diana je u okviru svoje posjete njemu poklonila protetičko stopalo koje nije mogao sam nabaviti.

Posljednjeg dana posjeta princeza je obišla groblje u Sarajevu, a White je za Entertainment Weekly kazao da ga fotografija princeze Diane na groblju u Sarajevu i dalje proganja.

Prisjećajući se vremena koje su u Sarajevo proveli zajedno, on je dodao da je Diana hodala polako među grobovima, dok nije naišla na uplakanu majku koja je stajala kraj groba svog sina.

"Diana nije govorila bosanski, a majka nije znala engleski. Samo su se zagrlile. Tako intimne, tako prisne, tako emotivne, od majke majci", naveo je.

Tokom tri dana princeza je posjetila i razgovarala sa žrtvama nagaznih mina u Tuzli, Zenici, Gračanici i Sarajevu te je željela još jednom svijetu pokazati koliko su veliki problem za našu zemlju mine zaostale iz rata.