Bitka za mrtvu lisicu
0

FOTO / Pogledajte nevjerovatan vazdušni okršaj orlova

Sarajevo-x.com
Nakon pet dana provedenih u maloj kolibi na -10 C, britanskom fotografu Richardu Costinu trud se isplati kada je objektivom svoje kamere snimio nevjerovatan obračun bjelorepog i zlatnog orla, koji su se sukobili zbog plijena.

Dvadesetdevetogodišnji fotograf u kolibi je boravio umotan u nekoliko vreća za spavanje, u nadi da će uspjeti snimiti prelijepe divlje životinje. Sreća mu se osmjehnula kada je iznad tla ugledao sukob orlova zbog tijela mrtve lisice. Fotografije koje vidite, nastale na sjeveru Norveške, prikazuju napad zlatnog orla, koji je došao oteti plijen. Nakon dvoboja oštrim kandžama, bjelorepi orao uspio je pobijediti i otjerati izazivača.

Fotograf je rekao da je provodio devet sati dnevno tokom pet dana u maloj kolibi s ciljem snimanja predivnih životinja.

"Temperatura vani je bila oko -10 C i bio sam umotan u nekoliko vreća za spavanje, jer se nisam mogao kretati kako bih se ugrijao", rekao je Richard za "Daily Mail".

On je rekao da je najvažnije bilo da dolazi prije izlaska sunca i da odlazi nakon zalaska kako životinje ne bi kolibu povezale sa ljudima.

Fotograf je rekao da je nekim danima imao samo nekoliko momenata za snimanje orlova dok bi drugim danima imao nekoliko sati.

"Snimke okršaja snimljene su u nekoliko navrata. Bitke su bile kratke, ne duže od 20 minuta", rekao je Richard, dodavši da se zbog ovih fotografija sav trud isplatio.