Zanemaren problem
12

Pogledajte kako se u Francuskoj parkourom bore protiv svjetlosne zagađenosti

B. R.
Grupa osoba koje se bave parkourom je odlučila da iskoristi svoje fizičke vještine u borbi protiv svjetlosne zagađenosti u Francuskoj.

Odlučili su da parkour koriste za gašenje brojnih svijetlećih reklama u Parizu. Time pokušavaju ukazati na ovaj problem koji troši i mnogo energije. Dio su pokreta "Ugašena svjetla (Lights Off)".

"Gašenje svjetala je simbolična poruka da kompanije moraju reagovati na ovaj problem. Nije bitna učinkovitost samih naših aktivnosti jer ne možemo isključiti sva svjetla u Parizu. Ali, nadamo se da ćemo pokazati da mali koraci mogu napraviti razliku", rekao je 28-godišnji Kevin Ha.

Svijetleće reklame štete ekosistemima i zbog toga su zakonodavci u Francuskoj 2013. godine zakonom obavezali da se reklame moraju isključiti sat vremena nakon što posljednji radnik napusti firmu. Sankcija za kršenje ovog zakona je 750 eura.

Ali, kako je kazao Ha, mnoge svijetleće reklame su uključene iznad firmi koje se nalaze na području Elizejskih polja.

Parkour aktivisti su poručili da prilikom svojih aktivnosti uvijek vode računa da ne oštete izloge trgovina. Ha tvrdi da su pojedine kompanije u posljednjih nekoliko mjeseci počele isključivati svjetla.

Ukazao je da se parkour sve više koristi za izražavanje političkih stavova. Upravo je pokret "Ugašena svjetla" naveo kao primjerom toga, piše list Guardian.