Zanimljivosti
16

Pilotu otpala umjetna ruka prilikom slijetanja u Belfast

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Neobičan slučaj zabilježila je britanska Agencija za istraživanje nesreća u vazdušnom prometu. Njihov izvještaj je pokazao da je pilotu kompanije Flybe na letu iz Birminghama otpala umjetna ruka kada je letjelicu sa 47 putnika pokušavao prizemljiti na aerodrom u Belfastu.

Prostetička ruka se odvojila od mehanizma na laktu, ali tokom ovog incidenta nije došlo do povreda niti oštećenja aviona. Jedino je zabilježeno nešto tvrđe slijetanje na pistu.

Iskusni 46-godišnji pilot na vrijeme je reagovao i uspješno procijenio da desnom rukom, kojom je dotad kontrolisao brzinu, može preuzeti kontrolu nad letjelicom, tako da nije bilo potrebe da upravljanje preda kopilotu, navodi se u izvještaju o ovom incidentu.

Slučaj se dogodio 12. februara ove godine, a pilot je obećao da će ubuduće biti oprezniji i provjeriti da li mu je proteza dobro pričvršćena.

"Kompanija Flybe je ponosna što ima ovakvog uposlenika", saopćili su u svom reagovanju aludirajući na osobu sa smanjenim fizičkim sposobnostima, koja je, kako su rekli, jedna od njihovih najiskusnijih i najboljih pilota.