Čovjek iPod
0

Paravicini, slijepi muzički genije, očarao svijet

Sarajevo-x.com
Derek Paravicini je u potpunosti slijep, a uz to i autističan, no on je zasigurno s pravom zaslužio nadimak Čovjek iPod.

Paravicini je muzički genije, virtuoz na klaviru, a svoj nadimak je zaslužio zbog neobične sposobnosti da na prvo slušanje upamti bilo koju pjesmu, a potom je odsvira.

Njegova glava je prava 'baza podataka' u kojoj je pohranjeno na hiljade pjesama, piše Daily Mail, te ovom slijepom mladiću ne predstavlja problem da odvira bilo koju zatraženu pjesmu.

Derek je rođen 14 sedmica ranije što je za posljedicu imalo trajno sljepilo i autizam. Njegove govorne sposobnosti su također ograničene, kao i sposobnost razmišljanja.

No, Britanac je ipak, zahvaljujući svom daru, postao poznat širom svijetu.

Derek je nedavno oduševio publiku na koncertu u Bristolu u Velikoj Britaniji, a svaku zatraženu pjesmu je bez problema odsvirao na svom klaviru.

Pravicini je klavir počeo svirati još kad je imao dvije godine, a svoj talenat je postepeno razvijao uz pomoć dadilje Winifred Daly, koja je bila njegova najveća podrška.

Još u sedmoj godini života Derek je održao prvi javni koncert, a nerijetko je imao čast da nastupa i sa Britanskim kraljevskim filharmonijskim orkestrom.

Mladić je svojim talentom privukao pažnju brojnih naučnika koji se trude odgonetnuti kako Derek uspijeva, uprkos oštećenjima mozga, zapamtiti pjesmu koju prvi put čuje, a potom je i odsvirati.

"Već duži niz godina sam uz Dereka i apsolutno sam fasciniran. Nama naučnicima je posebno zanimljivo to što on uprkos oštećenjima mozga može upamtiti bilo koju pjesmu. Nakon niza analiza ustanovili smo da je njegova moć rasuđivanja i govora mala upravo zbog toga što on čitav kapacitet mozga koristi isključivo za muziku", kazao je profesor Ockelford koji radi sa Derekom.

Derek je također i emocionalno ograničen, ali je ipak u kontaktu s drugim osobama veoma ljubazan.

Paravicini je zahvaljujući svom talentu postao svjetski poznati pijanista, za njega se interesuju brojni mediji, međutim Derek više voli miran i povučen život.

Pogledajte video ispod i poslušajte muzičkog genija.