Zanimljivosti
596

Ovo su Guinnessovi rekordi koje drži Bosna i Hercegovina

Klix.ba
Od najbržeg autogola na jednom svjetskom prvenstvu i najmasovnijeg valcera u kojem je učestvovalo čak 1.510 parova, pa do broja limenki smrskanih jednom rukom u minuti - u Guinnessovoj knjizi rekorda nalazi se čak devet njih iz Bosne i Hercegovine.
Sead Kolašinac (Foto: Klix.ba)
Sead Kolašinac (Foto: Klix.ba)

Najbrži autogol na jednom svjetskom prvenstvu postignut je nakon dvije minute i osam sekundi. Postigao ga je bh. reprezentativac Sead Kolašinac na utakmici između BiH i Argentine na stadionu Maracana u Rio de Janeiru u Brazilu 15. juna 2014. godine, a ovim činom ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda.

U Guinnessovoj knjizi rekorda se nalazi i Turistička organizacija Prnjavor, koja je napravila najveći riblji gulaš na svijetu, koji je težio čak 3.804 kilograma i napravljen je u Prnjavoru 19. augusta 2014. godine.

Riblji gulaš u Prnjavoru
Riblji gulaš u Prnjavoru

Ime Bosanca Malika Čabaravdića upisano je u Guinnessovu knjigu rekorda pod sekcijom "najveća džezva na svijetu". Nju je napravila kompanija Vispak iz Visokog u junu 2004. godine. Visina najveće džezve na svijetu je 1.24 metra, sa promjerom od 95 cm.

I Tuzla je zabilježena u knjizi rekorda i to kao grad u kojem je otplesan najmasovniji valcer u kojem je na Trgu slobode 7. maja 2010. godine plesalo čak 1.510 parova. Rekord drži Zlatko Berbić, direktor Radija Kameleon.

Valcer u Tuzli (Foto: Klix.ba)
Valcer u Tuzli (Foto: Klix.ba)
Guinnessova knjiga rekorda je godišnji pregled svjetskih rekorda, kako ljudskih postignuća, tako i prirodnih fenomena. Prvi put ju je 1955. godine objavila pivarska kompanija Guinness, a danas se objavljuje u više od stotinu zemalja širom svijeta, na više od 23 jezika.

Na listi Bosanaca rekordera nalazi se i Asmir Begović. Najveća udaljenost s koje je postignut gol u jednoj takmičarskoj nogometnoj utakmici iznosi 91,9 metara, a postigao ga je golman nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine igrajući za Stoke City protiv Southamptona u engleskoj Premierligi na stadionu Britannia u Staffordshireu u Velikoj Britaniji.

Asmir Begović
Asmir Begović

Bosanac Mario Sirotić drži rekord u najvećem broju sklekova s osloncem na vanjsku stranu šake. On je za jedan sat uspio napraviti čak 671 sklek, a rekord je oboren u Rovinju 8. marta 2001. godine.

Mario Sirotić
Mario Sirotić

Muhamed Kahrimanović drži čak tri rekorda. On je u jednoj minuti uspio smrskati čak 23 kokosova oraha, a rekord je oboren u sportskoj dvorani Mladost u Visokom 30. novembra 2013. godine. Također, uspio je smrskati i najveći broj kokosa jednom rukom zavezanih očiju (43 kokosa), a rekord je oborio u Njemačkoj 6. aprila 2014. godine.

Kahrimanović voli neobične rekorde - u Pekingu je 7. decembra 2011. godine jednom rukom uspio smrskati 74 limenke.

Muhamed Kahrimanović
Muhamed Kahrimanović

Edin Kajević, majstor taekwondoa i nosilac titule crni pojas 4. dan, nedavno u Visokom Guinnessov rekord u razbijanju kokosovih oraha laktovima. Popularni Kaja uspio je razbiti 40 kokosa u jednoj minuti, što je bilo dovoljno za novi rekord.