Uspomene iz 1984.
103

Ovo su bili najpopularniji suveniri za vrijeme Olimpijade u Sarajevu: Sve je bilo u znaku Vučka

N. O.
Foto: Retroteka
Foto: Retroteka
Na Facebook grupi Retroteka podijeljen je niz fotografija suvenira sa Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, a mogli su se pronaći najrazličitiji predmeti - od znački, mlina za kafu pa i seta za šivenje.

I 40 godina od Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu neki čuvaju uspomene na period kada se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine "skupio čitav svijet".

Upravo je na Facebook grupi Retroteka podijeljena fotografija seta koji je bio jedan od najpopularnijih suvenira s ove manifestacije.

Foto: Retroteka
Foto: Retroteka

"Uključuje sve ono što je onda bilo potrebno npr. jednom klincu, ljubitelju Olimpijade: pet značaka, privjesak za ključeve, tanjirić i plaketu", navedeno je uz objavu.

Glavni motivi seta su svakako bili Vučko i karakteristična pahuljica.

Također, na Instagram stranici Retroteke podijeljena je fotografija i ulaznice za Zetru i otvaranje Olimpijskih igara na današnji datum prije 40 godina.

Objavljena je i fotografija igračke Vučka koja se prodavala kao suvenir za vrijeme Olimpijade.

Foto: Retroteka
Foto: Retroteka

Sve je u tom periodu bilo u znaku pahuljice i Vučka, a mogli su se pronaći razni predmeti s ovim motivima - počev od skija, fildžana, olovki, odjeće, daski za rezanje, bombona pa i mlina za kafu, ali i pribora za šivenje.