Izaziva jezu
9

Optička iluzija inspirisana serijom "Stranger Things" krije zastrašujući prizor

N. O.
Foto: TikTok
Foto: TikTok
Internet je "opsjednut" novom optičkom iluzijom inspirisanom serijom "Stranger Things", koja skriva sliku koja bi mogla biti strašnija od bilo čega iz posljednje sezone serije.

Videozapis koji prikazuje zastrašujuću mozgalicu trenutno ima 14,7 miliona pregleda na TikToku dok su mnogi zbunjeni zbog zastrašujućeg prizora.

"Ovaj portret možete vidjeti samo zatvorenih očiju", govori kreator iluzije u isječku, koji prikazuje negativ Eleven, protagonistice iz Netflixove serije.

@rishi.draws 🤯 #opticalillusion #opticalillusions #opticalillusionart #procreate #digitalart #fanart #strangerthings #fyp #foryou #foryoupage #portrait ♬ original sound - rishikaneria

Kako bi postigli viziju od koje će vas proći trnci, gledatelj mora 30 sekundi zuriti u bijelu tačku na sredini njenog čela, a zatim zatvoriti oči, prema isječku.

Zatim im se kaže da nagnu glavu prema "jakom izvoru svjetla" - najbolje je raditi to tokom dana - i otvore oči. Nakon otprilike osam sekundi, slika "Eleven" prikazat će se ispred njihovih lica.

Foto: TikTok
Foto: TikTok

Nepotrebno je reći da je zastrašujući učinak izazvao jezu na društvenim mrežama, a jedan je tiktoker napisao: "Mislio sam kao ne, ne vidim to, a onda se pojavila ispred očiju i gledala me".

"Pomozite da nestane", poručio je drugi.

Učinak straha od odgođenog prikaza posljedica je principa zvanog naknadna slika, koji se javlja kada neko uoči prethodno viđenu sliku kada ta slika više nije prisutna, prema Illusions Indexu.