Zanimljivosti
0

Odbjegli krokodil postao senzacija, šeta ulicama ruskog grada Ekaterinburga

Klix.ba
Policija četvrtog najvećeg ruskog grada, Ekaterinburg, u potjeri je za odbjeglim krokodilom. Nekoliko osoba imalo je bliski susret sa odbjeglom životinjom, a vlasnik je još uvijek nepoznat.

Nakon što je građanin pozvao policiju i rekao im kako je vidio krokodila kako se kreće ka rijeci Iset, policija mu nije vjerovala. Međutim, ubrzo je lokalna patrola potvrdila navode građanina. Tim za hvatanje životinje je odmah izašao na teren, ali je krokodil pobjegao u rijeku čim je ugledao ljude.

Nekoliko snimaka ovog krokodila postavljeno je na YouTube. Darya Zmeyeva, stručnjak za gmizavce iz lokalnog zoo vrta, identificirala je životinju kao mladog nilskog krokodila. Gmizavac dug jedan metar, kada odraste može dostići dužinu od pet metara i težiti više od pola tone. Godišnje od ovih krokodila strada nekoliko stotina ljudi.

"Životinja je najvjerovatnije pobjegla iz cirkusa, ali ni pet shopovi i privatni vlasnici nisu isključeni. Policija istražuje porijeklo životinje", saopćili su iz policije.

Lokalni cirkus negirao je da se radi o Paši, krokodilu koji se pojavljuje u njihovim predstavama, a obližnja farma krokodila također tvrdi da im ne nedostaje nijedna životinja.

Moguće je da je krokodil držan kao kućni ljubimac, što u Rusiji nije ilegalno. Česti su i TV prilozi o egzotičnim životinjama koje vlasnici drže u kadama sićušnih stanova iz sovjetskog perioda, a ne postoji nikakav izvještaj o tačnom broju krokodila u privatnom vlasništvu. Vlasnici su se životinja obično rješavali kada bi postale prevelike za držanje u stanu.

Stručnjaci tvrde da krokodil, zbog niskih temperatura, nije u stanju da se brzo kreće, a u hladnoj i zagađenoj rijeci Iset teško da će preživjeti duže od dvije, tri sedmice. Biolozi kažu da je životinja najvjerovatnije pod stresom, te da će potražiti sklonište na dnu rijeke dok se ne smiri.

"U našoj klimatskoj zoni krokodil bi mogao da se hrani ribama, vidrama, pa čak i psima i mačkama, ukoliko se približe vodi. Ključno mu je da pronađe toplu kanalizacionu cijev u kojoj bi mogao da živi. Tako bi mogao da preživi godinu ili dvije", kaže Zmeyeva i dodaje kako u Nilu krokodili mogu da dožive i stotinu godina.

Ukoliko se ne pronađe prijašnji vlasnik, lokalni cirkus je spreman da udomi odbjeglog krokodila, koji je već postao zvijezda društvenih mreža, na kojima se detaljno piše o njegovom kretanju.