Strahovao od bolesti
11

Objavljena pisma Hitlerovog ljekara, otkriveno šta je pisao o diktatoru

N. C.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Švicarski potomak jednog od ljekara Adolfa Hitlera objavio je detalje pisama koji pokazuju kako je liječio nacističkog diktatora.

Pisma pokazuju Hitlerov strah od ozbiljne bolesti, objavio je u nedjelju list NZZ am Sonntag.

"Ako je nešto loše, apsolutno moram znati", rekao je Hitler doktoru nakon njihove prvih konsultacija u maju 1935. godine.

Hitlera je nekoliko puta liječio Carl Otto von Eicken, njemački specijalista za uho, nos i grlo, tokom 10 godina od 1935. godine, prenosi The Guardian.

Pisma od doktora rođaku otkrio je Robert Doepgen, Von Eickenov pra-praunuk, koji ih je pronašao prilikom istraživanja porodične arhive za školski projekat.

Britanski historičar Richard J Evans, specijalista za njemačku historiju, potvrdio je autentičnost pisama.

List navodi da pisma pokazuju i značaj koji je Hitler pridavao svom glasu, koji je koristio u govorima da bi dobio podršku svom režimu.

Jedna operacija uklanjanja polipa odložena je radi Hitlerovog govora, kaže se u pismima, kako je Von Eicken savjetovao Hitlera da mora odmoriti glas nakon zahvata.

U svojim pismima, Von Eicken nikada nije doveo u pitanje da je liječio čovjeka čiji su postupci doveli do toga da su milioni ljudi ubijeni u Holokaustu i Drugom svjetskom ratu.

List navodi da je na pitanje ruskih isljednika nakon rata zašto nije ubio Hitlera, Von Eicken rekao: "Ja sam bio njegov doktor, a ne njegov ubica."

Hitler je izvršio samoubistvo u bunkeru u Berlinu 1945. godine, neposredno pred kraja rata.