Zanimljivosti
1.2k

Norveška: 14-godišnjak iz Sirije za 20 dana naučio norveški jezik

Anadolija
Norveški mediji su puni hvale o dječaku koji je iz Sirije izbjegao u Norvešku gdje je naučio norveški jezik za samo 20 dana.

Yaman Kafarnawi, koji ima 14 godina, oduševio je Norvežane nakon što je naučio njihov jezik za 20 dana boravka u ovoj skandinavskoj zemlji.

Dječak je gostovao na norveškoj TV2 gdje je odgovarao na pitanja voditelja sa, kako navode norveški mediji, impresivnim akcentom.

"Zovem se Yaman. Imam 14 godina. Dolazim iz Alepa u Siriji. Mislim da je norveški jezik lagan, iako postoje neki novi karakteri u ovom jeziku", rekao je dječak iz Sirije.

Nakon toga je pročitao i prvu strofu nacionalne himne te zemlje.

Fahad Abby, volonter koji podučava Yamana, kazao je da će dječak već do kraja godine dobro pričati norveški. Dječak je do sada naučio veliki broj riječi, a trenutno uči pisanje.

Inače, Yaman je putovao oko 15 dana kako bi iz Sirije stigao u Norvešku, putujući kroz Tursku, Grčku, Makedoniju, Srbiju, Mađarsku, Austriju i Njemačku.

U Oslu trenutno živi sa majkom i sa mlađom sestrom, dok je njegov otac u gradu Larviku na jugu Osla. Kako navode tamošnji mediji, Yaman u budućnosti želi postati ljekar.