Zanimljivosti
0

Nesvakidašnje fotografije lova velikih bijelih ajkula na tuljane

Klix.ba
Velike bijele ajkule smatraju se jednim od najveličanstvenijih grabljivaca na planeti. Holandski fotograf Peter Verhoog uspio je, u zaljevu False u Južnoj Africi, da zabilježi nesvakidašnje trenutke iz lova ovih ajkula na tuljane.

Velike bijele ajkule mogu, prilikom lova, da iskoče i do dva i po metra iznad vodene površine.

"Pogled na velike bijele ajkule u lovu je nevjerovatan. Njihova snaga je ogromna i čini da se osjećate skromnim. Tokom lova, one plivaju tik iznad morskog dna, prateći grupu tuljana. Kada odaberu svoj plijen, obično neku mladu jedinku, naglo isplivavaju, tako da izgleda kao da iskaču iz vode. U velikom broju slučajeva ne uhvate tuljana prilikom iskakanja i pravi lov tek tada počinje. Kada zagrizu tuljana, puste ga na neko vrijeme, jer umirući tuljan može da zubima ili kandžama povrijedi ajkulu", objasnio je Verhoog.

Velike bijele ajkule su prilično ozloglašene, ali su i jedna od ranjivijih vrsta u okeanu. U većoj su opasnosti od ljudi nego bilo koja druga morska vrsta. Love se zbog svojih peraja koje se prodaju na crnom tržištu u istočnoj Aziji.

"Velike bijele su najmoćnija vrsta ajkula i imaju esencijalnu ulogu u zdravlju okeana. One drže populaciju tuljana pod kontrolom i tako štite riblji fond. Svakodnevno tuljani putuju do svojih lovišta, ponekad udaljenih i po 50 kilometara, ajkule to znaju i čekaju ih", ispričao je Verhoog.

Vezani članci