Zanimljivosti
12

Najstrašnije uklete kuće su bivše bolnice, komore u neuropsihijatrijama, pogrebna mjesta...

Klix.ba
Biste li se usudili provesti noć u kućama za koje znate da su uklete ili da su se nekada u njima dešavale neobjašnjive stvari? Takve kuće najčešće se nalaze u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a mnogi su posvjedočili da su se iz njih čuli neobjašnjivi koraci, plač djece...

Zašto ostati u običnom prenoćištu kada se možete vratiti korak unazad i spavati na historijskim adresama koje su obavijene misterijom. Pustolovima koji su dovoljno hrabri da svoj boravak rezerviraju u bivšim bolnicama, komorama u neuropsihijatrijama ili pogrebnim mjestima, treba odati priznanje. U fotogaleriji možete pogledati neke od najstrašnijih ukletih kuća na svijetu, ali nije za one sa slabim srcem.

Ukleti dvorac u Missouriju nalazi se na američkom srednjem zapadu i star je oko 170 godina. Izgrađen je 1850. godine, a u njemu su se tokom jednog vijeka dešavale brojne natprirodne pojave, tako da bi se gosti trebali pripremiti za neobjašnjive udarce u toku noći. Dvorac se ranije koristio kao grobnica, berbernica i bolnica, a u vrtu se nalazi čak i groblje. Noć u dvorcu košta 400 eura.

Duhovi dvorca nazvanog "Komora ludila" u New Yorku često su proganjali njegove stanovnike, a sada u njemu možete imati nezaboravan "provod". Postoji više od 600 godina, obložen je drvenom lamperijom i ima pogled na lokalnu crkvu. Ovo je idealno mjesto da se sklupčate i gledate zastrašujuću horor priču, ako uopće izdržite. Noć u dvorcu košta 167 eura.

Na plantaži Myrtles u Louisiani navodno se dogodilo deset ubistava, ali službeno je potvrđeno samo jedno. Uprkos tome, brojni su izvještaji neobjašnjivih aktivnosti koji su se ovdje dešavali. Duhovi bivših robova navodno čekaju da im se zada zadatak, čuju se neobjašnjivi koraci koji silaze niz stepenice, a klavir sam svira. Zbog toga je ova kuća iz 18. stoljeća zaradila reputaciju najukletije kuće u SAD-u. Ta je kuća sada prenoćište u kojem možete odsjesti i provjeriti da li je zaista ukleta.

Oni koji su bili u dvorcu Franklin u Ohiju, kažu da se tu može čuti neobjašnjivi plač djeteta, glasovi koji se svađaju u zidovima, lusteri koji se vrte, lica koja se pojavljuju u lamperiji, mrlje krvi koje se pojavljuju i nestaju same od sebe te misteriozna žena u crnom koja se pojavljuje na prozoru u kuli na najvišem spratu kuće. I druge su neobičnosti o ovoj kući zastrašujuće. U jednoj je sobi uvijek deset stepeni manje nego u ostatku kuće, a 1970-ih u jednoj je prostoriji kuće otkrivena hrpa dječijih kostiju. Prvi vlasnik kuće i članovi njegove porodice umrli su pod sumnjivim okolnostima.

U kući Hampton Lillibridge u Georgiji dogodilo se nekoliko nesretnih slučajeva sa smrtnom posljedicom. Godinama u njoj niko nije živio i smatra se da ju je uklela davna kripta koja se nalazi u podrumu. I sada komšije svjedoče o jezivosti ove kuće. Kažu da vide sjene na njenim prozorima te da čuju muziku i smijeh, kao da u njoj neko održava zabavu. Ali, u kući već godinama niko ne živi. Posljednje riječi koje je rekao bivši vlasnik kuće Arnold na otoku Rhode bile su upućene porodici Perron koja se u to vrijeme useljavala u kuću, a glasile su: "Ostavite svjetla upaljena cijele noći".

Sljedećih deset godina, koliko su živjeli ondje, tvrde, osjećali su prisutnost paranormalnog toliko snažno da su se morali odseliti. Neki su duhovi bili dragi, meli su kuhinju svake sedmice, dok su drugi bili zli. Napadali su ih, pa čak i opsjedali njihovu majku.