Pokazan nakon 52. godine
0

Najpoznatiji svjetski 'skriveni' dijamant

Sarajevo-x.com
Wittelsbach-Graffov dijamant koji je posljednji put javnosti pokazan 1958.godine na Svjetskoj izložbi u Briselu, postavljen je danas u Smithsonian's National Museum of Natural History u Washingtonu gdje je donesen sa tajnog skrovišta. Njegovi vlasnici su Amerikanci Laurence Graff i njegov sin, a dijamant je kupljen na jednoj aukciji 2008.godine, prenosi BBC.

Vrijednost mu je prvenstveno bila procijenjena na 15 miliona dolara, ali ga je gdin.Graff platio cijelih 25 miliona.

Nakon kupovine, zbog brušenja, sa originalnih 35,5 karata je smanjen na 31 karat, što je prema mišljenju mnogih kolekcionara umanjilo njegovu historijsku vrijednost i integritet.

Wittelsbach-Graffov dijamant porijeklom je iz Indije a španski kralj Filip IV ga je poklonio svojoj kćerki Margariti Teresi kako bi proslavio njene zaruke sa austrijskim carom Leopoldom.

1772.godine svoje ima dobija tako što dolazi u ruke plemićke porodice Wittelsebach u njemačkoj Bavariji. Nakon Prvog svjetskog rata Bavaria postaje republika nakon čega su krunidbeni dragulji zajedno sa ovim kamenom bili prodati.

U narednih 100 godina dijamant je rijetko viđan sve dok ga Graffovi nisu dobili u svoje vlasništvo.

'Prava rijetkost koja krasi ovaj dijamant. Ma kakva god da je njegova historija. A, historija će se nastaviti. Svaki dijamant koji je ikad iskopan, svaki dijamant koji je ikad brušen i rezan, još uvijek je s nama. Ko zna kakvu će priču ovaj dijamant ispričati za narednih hiljadu godina. Siguran sam da će skupiti mnogo misterioznih, romantičnih i intrigantnih priča, ali na kraju dana istinska ljepota kamena će ostati. To će uvijek biti najbolja priča', izjavio je vlasnik dijamanta Laurence Graff.

Wittelsbach-Graffov dijamant će u Washingtonu biti izložen odmah do najvećeg dijamanta na svijetu, nazvanog 'Hope' koji ima 45, 52 karata, sve do avgusta. Nakon toga, njegovo kretanje nije poznato.

Laurence Graff kaže da je moguće da će ga prebaciti u londonski Natural History Museum, ali bi također mogao biti prodat. Ako se to dogodi, mogao bi opet nestati za narednih stotine godine.