Sunday Telegraph
0

"Najglamuroznija" koza na svijetu

FENA
Pored osvrta na posjetu britanskog premijera Gordona Browna zalivskim zemljama, Sunday Telegraph spominje i jedan regionalni izbor za mis u tome području koji se "završio gomilom zadivljenih pogleda i iskolačenih očiju, ali i čudnim zvucima". Stotine posjetilaca jedne revije u Saudijskoj Arabiji su prošle sedmice, naime, iskazale svoje divljenje jednoj od "manekenki" na podiju - bijeloj kozi rase nadždi, inače pobjednici takmičenja za najljepšu kozu u arapskom svijetu.

Radi se, piše list, o vjerovatno najskupljoj i najpoželjnijoj rasi koza na planeti. Za nešto manje od 20 hiljada eura, plus cijena prijevoza, neki od najljepših primjeraka u cijelome kozijem univerzumu od sada se mogu pazariti u Rijadu, prijestolnici Saudijske Arabije.

"Nadždi koza je u potpunosti lokalni proizvod. One su zaista drugačije - njihov oblik, duga dlaka, ljepota linija i šarm su nevjerovatni", rekao je za Sunday Telegraph jedan od organizatora kozije revije.

Nakon nedavnog izbora za najljepšu kamilu, piše list, ova revija je malo koga u Saudijskoj Arabiji iznenadila. Međutim, i pored novootkrivene fascinacije nadždi kozama - koje vuku porijeklo iz istoimene saudijske regije - kamile ipak ostaju jedini pravi "ponos i dika" beduina.

Trke kamila su veoma popularne u zalivskim zemljama, navodi Sunday Telegraph, i pored toga što ih vjerski zvaničnici često osuđuju.