Rijedak primjer
0

Na aukciji se prodaje Napoleonov šešir, cijena će ići preko milion KM

A. L.
Foto: Screenshot/YouTube
Foto: Screenshot/YouTube
Šešir koji je pripadao Napoleonu Bonaparteu dok je vladao francuskim carstvom u 19. stoljeću biće danas u prodaji na aukciji u Parizu.

Dvorogi šešir od crnog dabra je procijenjen između 600.000 i 800.000 eura. Historičari kažu da je šešir bio dio Napoleonove marke. Nošenjem sa strane učinio ga je prepoznatljivim.

Napoleon je posjedovao oko 120 bicorne šešira tokom godina, a smatralo se da je ostalo samo 20, od kojih su mnogi u privatnim kolekcijama.

Šešir se prodaje zajedno sa ostalim napoleonskim suvenirnicama koje je sastavio industrijalac koji je umro prošle godine. Ali, aukcionari su rekli da je šešir pravo blago.

Car je nosio šešir sa žuljevima paralelnim s ramenima, poznat kao "en bataille", dok je većina njegovih oficira nosila šešire okomito na ramena.

"Ljudi su svuda prepoznali ovaj šešir. Kada su ga vidjeli na ratištima, znali su da je Napoleon tamo. A kada je bio sam, uvijek ga je imao na glavi ili ga je imao u ruci, a ponekad ga je bacio na zemlju. To je bio simbol cara", rekao je aukcionar Jean Pierre Osenat.