Zanimljivosti
2

Na aukciji jedino pismo koje je sačuvano u potonuću Titanica

Klix.ba
Jedino pismo koje je napisano na Titanicu i preživjelo potonuće bit će prodato na aukciji. Pismo je napisala putnica druge klase Esther Hart u nedjelju, 14. aprila 1912. godine i željela ga je poslati majci u Essexu.
Očekuje se da će pismo napisano na Titanicu dostići cijenu između 80.000 i 100.000 funti na aukciji u Wiltshireu. Pismo dolazi s kovertom na kojoj je zastava White Star Linea.

Esther Hart koja je preživjela potonuće, putovala je sa svojom kćerkom, a u pismu je pisala o tome kako je na brodu.

"Dragi moji, nedjelja je poslijepodne i mi se odmaramo u biblioteci nakon ručka. Bila sam loše jučer cijeli dan, nisam mogla ništa piti niti jesti, ali sada sam bolje. Vrijeme je jako lijepo ali vjetrovito i hladno. Kažu nam da ćemo možda stići u New York u utorak navečer, ali najvjerovatnije da će to biti srijeda ujutro. Pisat ću ti kad dođem tamo", napisala je Esther.

U najpoznatijoj historijskoj brodskoj nesreći poginulo je 1.500 putnika i članova posade. Među njima je i Estherin muž. Nju i kćerku Evu spasili su članovi posade HMS Carpathia.

"Ovo je jedini preživjeli primjerak ovakvog predmeta koji je napisan na dan potonuća. Preživio je nesreću i pripada poznatoj preživjeloj putnici. To mu daje neizmjernu vrijednost", rekao je Andrew Aldridge iz aukcijske kuće Henry Aldridge and Son Auctioneers.