Zanimljivosti
21

Muškarci su skloni prejedanju u društvu kako bi izgledali jače i muževnije

Klix.ba
Muškarci jedu više hrane kako bi u javnosti izgledali jači i muževniji, pokazala je nova studija. Rezultati istraživanja su pokazali i da jedu znatno više kada ih tokom jela posmatraju.

Kako bi istražili kako jelo u društvu utječe na ponašanje osobe, američki naučnici su okupili 20 muškaraca i žena sličnih tipova tijela kako bi se takmičili u jedenju pilećih krilaca. Takmičenje je trajalo 30 minuta i održano je bez gledalaca i uz njihovo prisustvo, a takmičarima je rečeno da će pobjednik dobiti medalju koja nema nikakvu vrijednost.

Žene su nakon takmičenja uglavnom kazale da se osjećaju neugodno, dok su muškarci rekli da je takmičenje bilo cool i uzbudljivo.

Istraživači su zaključili da su muškarci spremni da pojedu znatno više hrane bez obzira na to što od toga neće imati nikakve koristi. Ovi rezultati podupiru prethodne studije koje su pokazale da će se prejesti u situacijama kada postoji mogućnost da se "pokažu". To vjerovatno utječe na količinu hrane koju muškarci jedu na zabavama i sličnim događajima.

Autor studije Brian Wansink je kazao su muškarci skloni ekstremnom ponašanju kada misle da ih drugi gledaju, posebno žene.