Više novca, više zadovoljstva
6

Može li novac kupiti vašu sreću u poslu

Klix.ba
Kako napredujete na poslu, tako zarađujete više novca. Ali s njim stiže i više stresa i komplikacija koje vas mogu učiniti manje sretnim na poslovnom polju.

Međutim, prema novom istraživanju, koje je uradila stranica za poslove CareerBliss.com, uposlenici koji imaju veće plate jesu sretniji u svim aspektima svog poslovnog života.

"Sreća uposlenika definira naše radno mjesto. Uposlenici su sretni ukoliko imaju redovnu platu i ukoliko su dobro plaćeni. Posao i životno zadovoljstvo su očito vrlo povezani i zavise jedno od drugog", izjavio je izvršni direktor kompanije Heidi Golledge.

Stranica CareerBliss je analizirala 69.000 poslovnih izvještaja koje su napisali uposlenici između 2011. i 2012. godine i otkrili su kako novac može kupiti sreću, bar na radnom mjestu.

Od uposlenika iz 22.000 različitih preduzeća je zatraženo da ocijene 10 faktora koji utječu na njihovu sreću na poslu, uključujući mogućnost napredovanja, beneficije, balansiranje privatnog i poslovnog života, njihove šefove, sigurnost na poslu i sve ono što bi preporučili njihovi uposlenici drugima. Ukazali su na to koliko im je bitna sreća u poslovnom životu.

Rezultati su izvedeni i na osnovu njihove plate.

Zaključeno je da na skali zadovoljstva ljudi koji zarađuju između 40.000 i 50.000 američkih dolara godišnje imaju 3,78 od 5 bodova. Oni koji zarađuju 450.000 dolara godišnje su najsretniji na poslu i imaju čak 4,21 bod.

"Da, novac može kupiti sreću do nekog stepena. Vidimo da su najsretniji oni koji su najplaćeniji. Neki od njih rade vrlo zanimljive poslove koji uključuju autonomiju, fleksibilnost i zanimljive saradnike", rekao je Bradley Brummel, psiholog koji je analizirao podatke istraživanja.

Zaključak: Ukoliko zarađujete više vjerovatno ćete biti sretniji u većini aspekata vaše karijere, ali to se nužno ne odnosi i na vaš privatni život.