Projekat posvećen Detroitu
0

FOTO / Mjesec dana poljevali kuću vodom kako bi je zaledili

Sarajevo-x.com
Umjetnici Matthew Radune i Gregory Holm došli su na veoma neobičnu ideju. Naime, oni su unajmili jednu kućicu u predgrađu Detroita i odlučili svaki dan tokom jednog mjeseca da je zaljevaju vodom kako bi je zaledili.

Sa svojim projektom počeli su 7. januara, te već do 7. februara potrošili su preko 113.560 litara vode.

Greg Holm je došao na ideju da zaledi kuću kada je vidio kako se jedna kuća zamrznula nakon što je pukla cijev za vodu.

Entuzijastičnim umjetnicima nije smetalo ni to što su za ovoj projekat morali izdvojiti preko 11.000 eura iz vlastitog džepa.

Greg i Matthew su svaki dan od 7. januara do 7. februara provodili ispred kuće posipajući je vodom kako bi zadržali led. Radili su u smjenama. Kada bi se jedan umorio otišao bi u auto i legao, a drugi je nastavljao sa radom.

"Izabrali smo lokaciju i čuvali je u tajnosti do 7. februara. Tokom rada na projektu provodili smo 24 sata dnevno napolju radeći u smjenama od 12 sati“, kazao je Greg Holm koji je inače iz New Yorka.

"Svaki dan smo kuću zaljevali sa 3.785 litara vode i zaista je čudno koliko dugo je potrebno da bi se kuća zaledila“, dodao je Greg napominjući kako je ovaj projekat posvećen Detroitu mjestu koje je nekada bilo veoma bogato i poznato, a danas je jedno od najsiromašnijih područja u Americi.