Događaj iz 1997.
25

Miss opkoljenog Sarajeva o vijesti da Bono snima film o koncertu na Koševu: Gdje su pare?

D. J.
Foto: Inela Nogić (privatni album)
Foto: Inela Nogić (privatni album)
U medijima se pojavila vijest da Bono snima dokumentarac "Kiss the Future" o koncertu koji je grupa U2 održala u Sarajevu 1997. godine te da su producenti filma Ben Affleck i Matt Damon.

Na tu informaciju reagirala je na svom Facebook profilu i Inela Nogić koja je 1993. godine proglašena misicom opkoljenog Sarajeva.

Naime, Inela je objavila screenshot vijesti o snimanju filma "Kiss the Future", a koju prati fotografija sa održanog izbora za Miss opkoljenog Sarajeva 1993. godine, na kojoj se i ona nalazi.

"Dže su pare!? Shou mi d mani", napisala je iznad objave.

Na historijskoj fotografiji misice drže transparent sa natpisom "Don't let them kill us" (Ne dajte im da nas ubiju).

Podsjećamo, veza između U2 i Sarajeva postoji od 1993. godine, kada je ova grupa bila na ZooTV turneji, gdje je pokušavala skrenuti pažnju na rat u Bosni i Hercegovini. Bitan događaj sa ove turneje je svakako bilo javljanje uživo američkog novinara i humanitarnog radnika Billa Cartera iz Sarajeva tokom njihovog koncerta u Veroni u julu 1993. godine. Taj potez irskog benda je pokrenuo britanske, ali i svjetske medije da se pozabave pitanjem stradanja bh. građana u ratu.

Tada, zbog rata, nisu mogli doći u Sarajevo, a obećanje su ispunili četiri godine kasnije. Svirali su uobičajeni repertoar na kojem se našla i pjesma "Miss Sarajevo", koju su napisali U2 i Brian Eno o izboru najljepše djevojke održanom u ratnom Sarajevu. Bono je bio prehlađen i imao je problema sa glasom, ali bh. publika mu to nije zamjerila.