"Zaglavio" na drvetu
0

Medvjed koji je tražio "ljubav" po cijeloj Americi

Sarajevo-x.com
Medvjed poznat pod brojem 6131 nakon potrage za partnericom po SAD-u na kraju je dospio u ruke aktivistima za zaštitu životinja.

Naime, tim aktivista je napokon uhvatio mužijaka crnog medvjeda na stablu u vrtu u East Brunswicku, New Jersey. Pogodili su ga strelicom u kojoj je bilo sredstvo za smirenje, a potom je medvjed pao u mrežu koju su za njega pripremili ispod drveta.

Ovaj medvjed je već šest puta pronađen u različitim gradovima u proteklih godinu dana i svaki put je pušten nazad u divljinu.

Kim Tinnes, stručnjak za biljni i životinjski svijet kaže kako je medvjed u proteklih sedam dana najvjerovatnije prešao 100 milja, pišu američki mediji.

"U 30 godina koliko radim ovaj posao ne sjećam se da smo toliko puta uhvatili istog medvjeda u tako urbanim sredinama", kaže Tinnes.

Tim stručnjaka je prije godinu uhvatio ovog medvjeda, stavili su mu oznaku u uho, a onda su ga pratili sve ovo vrijeme. Stručnjaci kažu i da je izgubio na težini zbog previše hodanja.

Razlog njegovog putovanja je zapravo potraga za partnericom, jer kažu stručnjaci, trogodišnji medvjed ima problem sa starijim mužjacima koji mu ne dozvoljavaju da se približi ženkama, pa je odlučio da pođe na put i pronađe "svoju" medvjedicu. Čak su i na njegovom vratu vidljivi tragovi ogrebotina koje su ostavili drugi medvjedi kako bi ga spriječili da priđe ženkama. Stručnjaci kažu i to kako se on neće zadržavati mnogo sa jednom partnericom, nema emocija za njega.