Gigantske noge ima 200 ljudi
0

Mandy Sellars je presretna jer su joj amputirali nogu

Sarajevo-x.com
Mandy Sellars, koja pati od veoma rijetkog poremećaja koji je doveo do toga da joj noge nabubre toliko da ne kože hodati, sada je presretna jer je jedna od njih amputirana.
Mandy ima Proteusov sindrom, koji potiče atipičan rast kostiju kože, glave i ostalih dijelova tijela. Same njene noge su bile teške 63 kilograma.

Ova 36-godišnjakinja je cijeli život imala poteškoće sa hodanjem, a oboljela je i još od nekih bolesti koje su nastale nakon komplikacija sa nogama. Sve to je rezultiralo amputacijom lijeve noge u januaru 2010. godine.

"U kratkom vremenskom roku sam imala nekoliko infekcija, uključujući i septikemiju, pa su doktori odlučili da mi amputiraju nogu. Amputacija je u potpunosti promijenila moj život, jer od tada se nisam ni jednom razboljela. Osjećam se potpuno zdravo, kao što sam se osjećala prije 20 godina", rekla je Sellars.

Amputacija je obavljena u Liverpoolu, a Mandy je morala ostati u bolnici čak pet mjeseci.

Njenu roditelji su, još kad je Mandy imala sedam godina, mogli na preporuku doktora odvesti svoju kćerku na operaciju, odnosno amputaciju jedne noge, ali su odlučili da to neće učiniti i da će tu odluku prepustiti njoj.

Otekline na nogama su se pojavile još dok je Mandy bila dijete, ali u 2007. joj je konačno dijagnosticirana ova bolest. Ona trenutno uči kako živjeti sa protezom, a i pogađa redovne fizioterapeutske vježbe da bi naučila hodati.

Međutim, pretpostavlja se da ovakvo zdravstveno stanje može prouzrokovati da njene noge i dalje rastu.

"Moj život je sada bolji nego ikada prije. Još uvijek moja mobilnost nije tako dobra, ali se sada bolje nosim s tim. I mentalno se sada osjećam mnogo bolje", rekla je Mandy.

Ova hrabra žena se sada posvetila podizanju svijesti o ovom oboljenju od kojeg pati oko 200 ljudi u svijetu.