U funkciji razvoja zemlje
0

Makedonija: Trojica genijalaca prijavila se za savjetnike ministra

Anadolija
Skoplje (Foto: Anadolija)
Skoplje (Foto: Anadolija)
U Makedoniji raste interesovanje kandidata sa natprosječnim koeficijentom (IQ) inteligencije za pozicije savjetnika ministra zdravstva Nikole Todorova.

"Jučer u popodnevnim satima stigle su dvije aplikacije. Jedna od njih je od Makedonca koji živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama. Njegov IQ je 168. Imamo i drugu aplikaciju kandidata koji živi u Makedoniji sa IQ-om 170. To je daleko od smiješnog, to je dokaz da Makedonija ima visok intelektualni potencijal“, izjavio je danas makedonski ministar zdravstva Nikola Todorov, prenosi makedonska državna agencija MIA.

Također ranije je objavljeno da prvi kandidat koji se prijavio na oglas Ministarstva zdravstva za savjetnike posjeduje certifikat MENSA-e kojim potvrđuje da ima IQ 158.

Ministar vjeruje da oglas u kojem traži savjetnike sa natprosječnom inteligencijom ne predstavlja diskriminaciju, što je, po njegovim riječima, dokazano brojnim presudama u SAD-u. On je naveo primjer prema kojem je Vrhovni sud SAD-a odbacio tužbu građanina koji je oglase u kojima se traže zaposlenici s natprosječnom inteligencijom smatrao diskriminatornim.

Najvažnije je, kazao je ministar, da se sve intelektualne potencijale stavi u funkciju razvoja zemlje.

Ministarstvo zdravstva Makedonije objavilo je javni oglas u kojem traži savjetnike ministra zdravstva koji, uz ostalo, treba da posjeduju i međunarodno priznat certifikat kojim dokazuju da imaju natprosječnu inteligenciju.