Zanimljivosti
97

Mačka Coco "hakovala" sve šifre wi-fi mreža u naselju

Klix.ba
Većina vlasnika očekuje da se njihova mačka vrati kući s ulovljenim miše, ali ne i sa detaljima o šiframa wi-fi mreža susjeda u naselju.

Sijamska mačka Coco je mapirala desetine wi-fi mreža u naselju tokom trosatnog hoda, a identificirala je routere koji koriste stare, slabe enkripcije, kao i mreže koje su potpuno nezaštićene.

Mačka Coco je oko vrata imala ogrlicu "WarKitteh", uređaj koji je dizajnirao muž unuke njene vlasnice. Uređaj sadrži sve što je potrebno za identificiranje mreža u okolini, koje je moguće lako hakovati. Ogrilaca "WarKitteh" košta oko 100 dolara.

"Nisam namjeravao pokazati ljudima kako doći do besplatnog wi-fija. Ogrlicu sam stavio oko vrata mačke jer me je ta ideja zanimala. Rezultati su pokazali da postoji mnogo otvorenih i WEP-enkriptovanih mreža nego što bi ih trebalo biti", izjavio je kreator ogrlice Gene Bransfield.

On će o svom istraživanju govoriti na hakerskoj konferenciji DefCon u Las Vegasu te se nada da će podići svijest ljudi o sigurnosti njihovih kompjutera.