Zanimljivosti
6

London Zoo: Gorila Kumbuka razbio staklo i pobjegao, posjetioci panično bježali

Klix.ba
Gorila Kumbuka težak 185 kilograma razbio je staklo na kavezu u zoološkom vrtu u Londonu i pobjegao nakon što su ga posjetioci izazvali uprkos upozorenjima da ne iritiraju životinju.

Osamnaestogodišnji gorila razbio je staklo i ušao u dio za posjetioce, a osoblje ga je pokušavalo pronaći 90 minuta. Posjetioci su upozoreni da ga ne gledaju u oči kako ga ne bi izazvali, a većinu su uspjeli odvesti na sigurno.

Naoružana policija i helikopteri su tragali za Kumbukom kojeg su na kraju pronašli, a veterinari su mu dali sredstvo za smirenje.

Ovaj incident pokazao je da stakla u ovom zoološkom vrtu nisu toliko sigurna, ali podigao je i svijest o tome kako ne treba izazivati životinje poput gorile.

"Svima nam je laknulo zbog toga što se incident okončao bez povrijeđenih osoba i što je gorila dobro. Zahtijevamo istragu u ovom zoološkom vrtu. Ovo je samo jedan od pokazatelja zbog čega divlje životinje ne treba držati u zarobljeništvu", rekao je Chris Draper, direktor organizacije Animal Welfare and Care.

Posjetioci su panično bježali i zaključali su se u razne dijelove centra dok potraga za životinjom nije okončana.

Daily Mail objavio je ekskluzivni snimak na kojem se čuje kako posjetioci izazivaju životinju te se vidi trenutak kada gorila uzima štap i kreće prema staklu.