Stručnjaci potvrdili
41

Leonardo da Vinci je naslikao dvije Mona Lise

Klix.ba
Isleworth Mona Lisa i Mona Lisa iz Louvrea (Foto: AFP)
Isleworth Mona Lisa i Mona Lisa iz Louvrea (Foto: AFP)
Mona Lisa slavnog talijanskog slikara Leonarda da Vincija je najpoznatija slika sa najpoznatijim osmijehom na svijetu, no sve ukazuje na to da Mona Lisa koja se nalazi u muzeju Louvre u Parizu nije jedina.

Stručnjaci tvrde da su potvrdili da postoji ranija verzija slike, otkrivena prošle godine, koja je također djelo Leonarda da Vincija.

Takozvanu Isleworth Mona Lisu, koja prikazuje znatno mlađu ženu, Da Vinci je naslikao nekoliko godina ranije u odnosu na puno poznatiju verziju.

Dugo se vjerovalo da je Mona Lisa iz Louvrea jedina koju je naslikao talijanski majstor. Međutim, posljednja istraživanja pokazala su da je i drugi portret Da Vincijevo djelo.

Rezultati bi mogli uvjeriti stručnjake koji su bili skeptični u vezi sa autentičnosti slike koja je otkrivena u Ženevi prošle godine, jer grupa međunarodnih stručnjaka tvrdi da su sada potvrdili autentičnost.

Na osnovu analiza ugljena sa platna, utvrđeno je da je slika nastala između 1410. i 1455. godine, a ne u 16. stoljeću, kako se ranije vjerovalo.

Nema sumnje da je obje Mona Lise naslikao Leonardo da Vinci, što se jasno vidi u potezima kistom, piše Daily Mail.