Propovijedaju o jednakosti spolova
0

Kung fu svećenice posjetile CERN i pokazale svoje vještine

Klix.ba
Dvanaest kung fu svećenica iz jednog budističkog reda je pokazalo svoje vještine pred naučnicima u CERN-u, dok je njihov duhovni vođa govorio kako je njihova energija slična onoj iz svemira. Sve svećenice su porijeklom iz regije Himalaja.
"Muškarci i žene nose različite vidove energije. Obje vrste energije su potrebne za pravilno funkcionisanje i poboljšavanje svijeta. Veza između te dvije energije je fundamentalna, kao i veza između Sunca i Mjeseca", kazao je Gyalwang Drukpa, monah koji se na globalnoj budističkoj hijerarhiji nalazi vrlo blizu dalaj lami.

Četrdesetdevetogodišnji Drukpa, čije ime predstavlja počasnu titulu i koji je od svoje četvrte godine vođa jedne od novih nezavisnih škola tibetanskog budizma, je rekao da njihova posjeta nije samo naučnog karaktera. Omogućavanjem svećenicama da vide svijet i ljudima iz drugih država da uživaju u njihovim borilačkim egzibicijama, Drukpa se nada da će podići svijest o jednakosti spolova.

Stoljećima je u Tibetu, koji je od 1951. godine priključen Kini, i orkuženju ženama strogo zabranjeno da vježbaju borilačke vještine. U Ladakhu, rodnom kraju Gyalwanga Drukpe, žene su većinom sluškinje, kuharice i čistaćice.

Prije tri godine on je odlučio da se udalji od te prakse i poboljša zdravstveno i duhovno stanje žena tako što ih je trenirao vještinama kung fua. Ženama je sada dozvoljeno da prakticiraju svete rituale koji su stoljećima bili rezervisani samo za muškarce.

Ovaj veliki kamp na granici između Francuske i Švicarske je 1983. godine posjetio i dalaj lama, koji tvrdi da većina naučnih otkrića dokazje istinu o pogledu na svemir koju podržava njegova religija. Dalaj lama je poznat i po svojoj izreci u kojoj kaže: "Ukoliko nauka dokaže da su neki aspekti budizma pogrešni, onda će se budizam morati promijeniti".