Kina
0

Kuhar izumio robota koji može praviti rezance

Sarajevo-x.com
Kuhar i vlasnik restorana, Cui Runquan, koji je napustio školu kada mu je bilo petnaest godina, pantentirao je svoj izum kojeg je nazvao Kuhar Cui. Radi se o robotu koji može samostalno praviti rezance.

Robot Kuhar Cui bi mogao dobiti zeleno svjetlo za masovnu proizvodnju ukoliko se proizvođači dogovore sa njegovim izumiteljem.

Runquan iz sela Dongguan u kineskoj provinciji Hebei, na ideju o robotu je došao tokom pripremanja jela u svom restoranu.

"Nekada sam po cijeli dan provodio pored šerpe sa ključalom vodom praveći rezance. Bilo mi je vruće i para mi je smetala. Pomislio sam kako bi bilo odlično kada bih imao robota koji bi ovaj posao radio umjesto mene", rekao je Runquan.

Kuhar Cui je zapravo četvrta verzija robota kojeg je konstruirao dosjetljivi Kinez. Radi na principu brisača tako što pokretima gore-dolje reže rezance koji padaju u šerpu sa ključalom vodom.

"Dizajn oštrica je pod odgovarajućim uglom tako da robot obavlja kvalitetan posao. Moj san je da svi jednog dana jedu rezance koje prave moji roboti", dodao je Runquan.

On pregovara sa jednom kompanijom u Pekingu koja bi trebala proizvoditi njegove robote već u martu.