Lokalna atrakcija
7

Kuća u Oxfordu s ajkulom na krovu: Neobična priča statue nastale iz protesta vlastima

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Bill Heine, vlasnik kuće u Oxfordu kojoj iz krova viri ogromna ajkula postavio je statuu na vrh kuće u znak protesta protiv "ograničenja planiranja i cenzure" 1986. godine, a njegov sin trenutno protestira protiv planova da se građevina doda na listu zaštićene baštine.

Nakon što je ajkula tajno postavljena na krov, Heine je započeo dugogodišnji spor oko planiranja gradnje s lokalnim vijećem prije nego što je preminuo 2019. godine.

Njegov sin Magnus Hanson-Heine je nepokolebljiv u namjeri da ne dozvoli da se zgrada, nazvana "kuća morskog psa" ili "Headington ajkula" po uzoru na lokalno područje, doda na listu važnih dijelova baštine Oxfordskog gradskog vijeća.

Vijeće traži od stanovnika da izglasaju 17 potencijalnih novih dodataka Oxfordskom registru baštine, pri čemu je jedna od predloženih lokacija "kuća morskog psa".

Prema lokalnim vlastima, uključivanje u registar "pomaže da se utječe na odluke o planiranju gradnje na način koji čuva i unapređuje lokalni karakter".

Magnus Hanson-Heine, kvantni hemičar, rekao je da bi uvrštavanje kuće na listu bila "odskočna daska" ka njenom uvrštenju na listu baštine na nacionalnom nivou, što bi moglo značiti više kontrole planiranja gradnje.

Dodao je da bi to bilo u suprotnosti s prvobitnom namjenom njegovog oca za skulpturu, koja je bila da "protestuje protiv ograničenja planiranja i cenzure".

"Moj otac je uvijek odolijevao davanju bilo kakvog konačnog odgovora na pitanje šta ona znači, jer je bila dizajnirana da natjera ljude da misle svojom glavom i sami odlučuju šta je umjetnost", kazao je.